Îngropați de vii sub munții de omăt

Disperare și neputință. Asta simt locuitorii satelor din Bărăgan lovite de viscol. De două săptămâni trăiesc un coșmar care parcă nu se mai termină. Dau toată ziua la lopată, însă noaptea omătul este la loc. Din cauza gerului, zăpada s-a întărit, iar acum oamenii sapă în ea ca-ntr-o stâncă. Ca să ajungă la adăpostul animalelor se strecoara prin găurile făcute în zăpadă sau escaladează munții de omăt. Mulți nu mai au suficiente lemne de foc, iar alții topesc zăpada pentru a avea apă de băut. În satul Dumitrești din Ialomița, localnicii sunt îngropați de vii în zăpada cât casa (19 IANUARIE 2017).

Pe aceeași stradă, nea Marian și soția lui trăiesc același coșmar. Tunelul făcut prin zăpadă pentru a ajunge la calul familiei, singura lor sursă existență, a fost astupat în urmă cu o noapte de viscol. Așa că acum, omul este nevoit să se strecoare în grajd printr-o gaură făcută în zidurile de omăt.

În satul Scânteia, bătrânii și-au făcut provizii de apă, lemne și medicamente și se gândesc cu groază că un nou val de viscol ar putea să-i acopere din nou, cu totul.

Deși nu mai ninge, vântul care continuă să sufle cu putere aduce zăpada de pe câmp peste casele oamenilor.

Social, Stiri, Vreme