Fenomene meteo extreme la Făcăeni

O furtună puternică a măturat comuna Făcăeni, singura localitate din România unde în urmă cu 15 ani a avut loc o tornadă (22 MAI 2017). O pădure de plop și salcie a fost făcută una cu pământul. Peste o sută de copaci au fost doborâți de vântul puternic, mai multe solarii, bucăți din anexele gospodărești și țigle din acoperișuri au fost luate pe sus, iar câteva garduri au fost doborâte la pământ. Vijelia s-a dezlănțuit după o jumătate de ora de ploaie torențială. Oamenii povestesc îngroziți momentele de spaimă prin care au trecut și spun că au retrăit clipele de groază de acum 15 ani, când localitatea lor a fost lovită de tornadă.

Această familie de tineri tocmai începuse o afacere cu solarii. Furtuna le-a distrus însă întreaga investiție, iar acum se văd nevoiți să o ia de la capăt.

Autoritatile locale și județene au evaluat proporțiile dezastrului si au dispus măsuri. În urmă cu 15 ani, tornada a distrus complet 30 de case din Făcăeni și a avariat alte peste 400. O mamă si copilul ei au murit atunci striviți de un perete al case, care s-a prabusit peste ei.

Eveniment, Stiri, Vreme