Cultura Cucuteni, apogeul artei preistorice europene

Muzeul Județean Ialomița găzduiește o expoziție cu totul inedită. Aproape 150 de vase și statuete din lut spectaculoase aparținând Culturii Cucuteni pot fi admirate pentru prima dată de publicul din Bărăgan. Artefactele spun povestea unei culturi uimitoare de acum aproape 7000 de ani, mai veche decât piramidele, și care a reprezentat apogeul artei preistorice. Pentru decorarea lor, artiștii neolitici au folosit trei culori, alb, negru și roșu, realizate cu pigmenți naturali care au rămas o enigmă pentru specialiști (9 NOIEMBRIE 2017).

Expoziția a fost vernisată în prezența a numeroși istorici, arheologi, muzeografi și cercetători din țară și a fost prilejuită de organizarea la Slobozia a Sesiunii științifice internaționale de arheologie, dar și de sărbătorirea arheologului Dragomir Nicolae Popovici, care timp de peste trei decenii s-a aflat pe șantierul arheologic de la Popina-Bordușani din Ialomița.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansat volumul „Cercetări arheologice de salvare de la Ciulnița” semnat de Elena Rența. În aproape 400 de pagini, cunoscutul arheolog ialomițean prezintă rezultatul săpăturilor arheologice desfășurate între 1994-1997 la Ciulnița, unde a fost descoperită cea mai veche prezență a omului pe teritoriul județului.

Cultura Cucuteni a fost răspândită pe o vastă suprafață din sud-estul Transilvaniei, Moldova, vestul Ucrainei până la Nipru.

Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>