Tradiții în ajun de Bobotează

Ajunul Bobotezei ar fi trebuit să fie cea mai geroasă zi a anului. Temperaturile cu mult peste media normală a perioadei ne duc, însă, mai degrabă cu gândul la martie. Această zi este una plină de semnificații, tradiții și superstiții. Ajunul Bobotezei este și prima zi cu post negru din an. După 11 zile fără restricții alimentare, credincioșii nu vor mânca și nu vor bea apă până după slujba de Bobotează, când vor putea primi Aghiazma Mare. Există credința că cine reușește să nu mănânce nimic în Ajunul Bobotezei va fi sănătos și ferit de necazuri în noul an (5 IANUARIE 2018).

Tot acum preoții străbat ulițele satelor și stropesc cu apă sfințită casele, grădinile si animalele oamenilor pentru a fi ferite de boli tot anul.

Ajunul Bobotezei este un moment favorabil farmecelor și descântecelor și tot acum se fac previziuni ale vremii și roadelor din noul an.

Boboteaza și Sfântul Ion încheie sărbătorile de iarnă.

Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>