Botezul și întrecerea cailor la Fetești de Bobotează

Botezul cailor a strâns de Bobotează sute de oameni la Fetești. Zeci de crescători de animale din municipiu dar și din localitățile limitrofe și-au adus caii pentru a fi stropiți de preoți cu agheasmă. În acest fel se crede că animalele vor fi ferite de boli în noul an. Aproape o sută de cai, de la cei de rasă până la ponei, au fost botezați. Stropită cu apă sfințită a fost și mașina jandarmeriei. (6 IANUARIE 2018).

După ce au fost botezați, caii, de la cei de rasă, care valorează câteva mii de euro, până la cei folosiți în gospodărie, s-au întrecut pe stadionul municipal într-un concurs în care și-au demonstrat frumusețea, forța și eleganța. Pentru a participa la cele trei probe din concurs, caii au fost pregățiți din timp de stăpânii lor. Au fost țesălați, dichisiți cu panglici, clopoței și hamuri noi și chiar dacă nu au primit jăratec îninte de competiție, au alergat ca vântul, spre încântarea publicului, care a umplut tribunele. În trap sau la galop, caii și călăreții lor au stârnit ropote de aplauze și admirație.

Atracția manifestării au fost doi ponei. Guță și Livia au strâns în jurul lor zeci de copii, care i-au mângâiat și i-au fotografiat.

Concurenții au fost atent studiați de juriu, iar criteriile de apreciere nu au fost deloc puține.

Cea mai dificilă probă din concurs a fost cea de forță. Caii s-au întrecut în a trage un utilaj greu de 4 tone. 11 concurenți s-au înscris la acestă probă, însă nu toți au încheiat-o.

Câștigătorii au fost răsplătiți de municipalitate cu premii în bani.

Manifestările de Bobotează de la Fetești s-au încheiat cu aruncatul crucii în apele Brațului Borcea. Opt temerari s-au aruncat în apa rece pentru a prinde crucea aruncată de preoți. Câștigătorul a fost un tânăr de 24 de ani.

Toți cei 8 tineri au fost răsplătiți de primărie cu premii în bani.

Administratie, Eveniment, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>