Berzele, surprinse de iarna neașteptată

Berzele întoarse din țările calde fac cu greu față frigului și ninsorii de la sfârșitul lunii martie (22 MARTIE 2018). Păsările suferă din cauza temperaturilor scăzute și a stratului de zăpadă care le împiedică să își găsească hrana. În urmă cu o săptămână, stoluri uriașe de berze poposeau, după un drum de mii de kilometri, și în Ialomița. Chiar dacă obiceiul spune că berzele vin de Buna Vestire, primele exemplare au ajuns mai repede și au oferit un adevărat spectacol pe cer.

Acum păsările sunt nevoite să facă față iernii neașteptate. Se strâng lângă sursele de apă care nu au înghețat încă pentru a-și căuta hrana și așteaptă imbunătățirea vremii.

Alertate de codul portocaliu de viscol ce urmează să se instaleze în Bărăgan, autoritățile din Slobozia au trecut la monitorizarea berzelor din jurul orașului. Angajații de la DADP au verificat locurile unde se pot adăposti păsările în timpul viscolului și au pregătit locuri încălzite unde vor fi duse zburătoarele după ce urgia va înceta.

În jurul orașului au fost monitorizate câteva sute de berze. Voluntarii le-au pregătit mâncare, ficăței și pipote de pui, dar și pește. Berzele pot rezista în frig o săptămână.

Social, Stiri, Vreme