Ziditori ai Marii Uniri

S-au derulat momente emoționante pe scena Casei Municipale de Cultură din Slobozia. Într-o atmosferă menită să amintească de jertfa și dorința de unire a neamului românesc, spectatorii au fost martorii unei adevărate lecții de istorie închinată evenimentelor care în urmă cu 100 de ani au făcut posibilă realizarea României Mari. Mai întâi a fost citită Declarația simbolică de unire a Basarabiei cu România, document votat în unanimitate de Consiliul Local Slobozia.(27 MARTIE 2018).

La marele act de la 27 martie 1918 o contribuție importantă a avut-o și ialomițeanul, originar din Sudiți, Apostol D. Culea, care le-a vorbit dascălilor basarabeni despre importanța înfăptuirii unirii cu patria mamă.

Spectatorii au putut urmării, apoi, piesa de teatru Ziditori ai Marii Uniri. Arestat de autoritățile maghiare pentru atitudinea sa prounionistă, părintele Ioan este vizitat în celula în care a fost aruncat de personaje simbol ale societății transilvănene de la începutul secolului trecut. Unul dintre ele este părintele greco-catolic Vasile, întemnițat pentru aceeași vină într-o celulă vecină.

Pe rând, părintele Ioan este vizitat în temniță de un fost elev, reprezentant al tinerei intelectualități ardelene, implicată în procesul unionist, dar și de baciul Todor, vocea țăranilor, cea mai oropsită categorie socială din Transilvania acelor vremuri.

Piesa de teatru „Ziditori ai Marii Unirii” este un omagiu închinat celor peste 150 de preoți întemnițați din ordinul guvernului maghiar și a altor 200 de slujitori ai altarelor care au primit domiciliul forțat în localitatea maghiară Sopron pentru că au dorit ca Transilvania să devină pământ românesc.

Administratie, Cultura, Educatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>