Paștele deportaților

Sute de oameni s-au adunat de Duminica Tomei în micul cimitir din satul Fundata pentru a sărbatori cu o zi mai devreme Paștele Blajinilor (15 APRILIE 2018). Sunt rudele foștilor deportați în Bărăgan din 1951, mutați cu forța din Banat de regimul comunist. Oamenii au venit de la sute de kilometri distanță, din Timișoara, Suceava, dar și din străinătate, din Israel sau Spania, pentru a-și cinsti strămoșii care au suferit din cauza prigoanei comuniste. În fiecare an, în prima duminică după Paște, cimitirul se umple de lume. Este un adevărat pelerinaj la mormintele celor trecuți în lumea de dincolo. Copiii, nepoții și strănepoții foștilor deportați vin să le cinstească memoria și pentru a-și aminti de suferințele îndurate în „deșertul” Bărăganului.

Oamenii aduc cu ei flori, ouă roșii, cozonac, prăjituri și vin pe care le așează pe morminte. După ce preotul binecuvântează bucatele și stropește cu vin mormintele, pachetele sunt oferite celor prezenți pentru pomenirea celor dispăruți.

In urmă cu 67 de ani, la Fundata au fost aduse cu forța, din Banat, 450 de familii. Transportate cu vagoanele pentru vite si lăsate în pustietatea Bărăganului, în plin câmp, fără niciun acoperiș deasupra capului, oamenii au fost nevoiți să își sape bordeie pentru a avea unde locui. Deși de atunci au trecut mai bine de șase decenii, pentru supraviețuitorii acestei tragedii amintirile au rămas la fel de vii și dureroase.

Peste 40.000 de persoane din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au fost deportate în 1951 de regimul lui Gheorghe Gheorgiu Dej care a pus în practică un ordin de la Moscova ce urmărea împiedicarea pătrunderii ideilor titoiste în România. Autoritățile comuniste au înființat atunci 18 sate în județele Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, adevărate lagăre de muncă și exterminare. Astăzi se mai păstrează doar două dintre acestea, Fundata, în Ialomița și Dîlga, în Călărași.

Eveniment, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>