Evanghelie Zappa, omagiat la Broșteni

Evanghelie Zappa, unul dintre cei mai mari filantropi ai secolului al XIX-lea și inițiator al jocurilor olimpice moderne, a fost omagiat la Broșteni, în Ialomița, locul unde, în urmă cu 153 de ani s-a stins din viață, în impunătorul său conac. Istorici și oameni de cultură, autorități locale și județene, dar și mulți localnici au venit la biserica din sat, ctitorită de Zappa, pentru a participa la slujba de parastas. În mijlocul bisericii s-a aflat și un bust al celebrului moșier de la Broșteni (19 IUNIE 2018).

Au fost depuse apoi coroane de flori la mormintele lui Evanghelie Zappa și ale vărului și fratelui său.

Născut în 1800 în Labova, Epir, Evanghelie Zappa a venit în Țara Românească în 1830. S-a stabilit mai întâi la Brăila, iar apoi la Broșteni, în Ialomița. Aici avea să facă, în doar câțiva ani, o uriașă avere. În 1857 construiește conacul, una dintre cele mai frumoase clădiri din această parte a țării. Din păcate, din imensa construcție, astăzi se mai păstrează doar câteva ruine ale zidului de incintă al conacului.

Mare filantrop, Zappa a sprijinit refacerea Bucureștilor după marele incendiu din 1847, a contribuit cu fonduri la înființarea Academiei Române, la înzestrarea armatei române, întocmirea dicționarul limbii române și la contruirea Ateneului Român.

Întreprinzător și vizionar, Zappa a promovat pe întinsele sale moșii metode agrotehnice avansate. A construit la Broșteni o fabrică de spirt, care avea nu mai puțin de 200 de munictori, o moară de făină și o linie ferată îngustă, pe care erau transportate cerealele direct din câmp.

Ultima dorință a lui Zappa a rămas săpată pe piatra funerară a mormântului său de la Broșteni: „Din partea lui Zappa, lumea să aibă concursuri olimpice”. Evenimentul desfășurat la Borșteni a fost organizat de Muzeul Județean Ialomița în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” și s-a încadrat în proiectul Centenar „Cultura și diplomația. Elemente de forță ale unei țări mici”.

Cultura, Eveniment, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>