Viața la stână în inima Bărăganului

Vara, cea mai apreciată mâncare este brânza cu roșii. Puțini știu însă de câtă trudă este nevoie pentru a produce un kilogram de caș proaspăt sau de telemea. În inima Bărăganului, păstorii nu așteaptă ivirea zorilor ca să înceapă ziua.O zi de muncă începe la 4 dimineața cu primul muls iar când soarele se ivește pe cer la linia orizontului, bacii pleacă deja cu oile pe câmp. Profită de răcoarea dimineții pentru ca mioarele să pască puțina iarbă verde care a mai rămas pe islaz după seceta din ultimele săptămâni (20 IUNIE 2018).

În mijlocul câmpului, la intrarea în localitatea Grivița, se află stâna fraților Biriș. Cei doi bărbați au muncit din greu în Spania la adunat fructe, iar cu banii strânși acolo și-au cumpărat 100 de oi. Acum au peste 300 de mioare ale lor și încă 500 ale sătenilor, de care au grijă până la toamnă.

Din cauza secetei, animalele găsesc cu greu hrană, iar producția de lapte și brânză a scăzut aproape la jumătate.

Laptele strecurat bine este inchegat cu grijă pentru ca brânza să fie cea mai gustoasă.

Cel mai greu la stână este adăpatul oilor. Pentru asta, ciobanii sunt nevoiți să scoată sute de găleți de apă dintr-o fântână săpată pe timpul CAP-ului, în mijlocul islazului.

Din aprilie, când dă firul ierbii și până in decembrie, cand vine frigul, stâna este casa lor. O mână de ajutor le dă și fiul cel mare în vârstă de 20 de ani. Deși lucrează în București, ca șofer, ori de cate ori are ocazia, tânărul vine la stână pentru a-și ajuta tatăl și unchiul.

Pe lângă oi, familia mai crește la stână și o sută de rațe, gâște, găini și bibilici.

Social

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>