Lavanda, vedeta culturilor din Bărăgan

Lavanda a devenit în ultimii ani vedeta culturilor din Bărăgan. De la an la an suprafețele cultivate cresc. Planta exotică se întinde pe zeci de hectare și le aduce profituri însemnate fermierilor. Câmpurile s-au colorat în mov, iar producția este anul acesta una însemnată. Doi tineri din Brăila au renunțat la profesiile lor și au pornit o afacere cu lavandă. Au început cu 35 de butași, iar acum cultivă 25 de hectare (21 IUNIE 2018).

Alina a terminat arhitectura, însă pasiunea pentru agricultură a fost mai mare. Încurajată de tatăl ei, un cunoscut fermier din Brăila, s-a apucat de cultivarea plantelor aromatice. Parfumul lavandei a fascinat-o, iar an de an a extins suprafața cultivată.

Uleiul de lavandă este foarte căutat. Așa că Alina și prietenul ei au investit într-o distilerie. Tehnologia de producție nu este una complicată, iar prețul obținut pentru un litru de ulei esențial este motivant.

Un litru de ulei esențial de lavandă se vinde cu prețuri cuprinse între 70 și 100 de euro. Cea mai mare parte din producție este vândută în Bulgaria. Tânăra folosește însă uleiul și pentru producerea cosmeticelor bio pentru care există o cerere la fel de mare pe piață. Pe lângă lavandă, cei doi tineri mai cultivă coriandru, fenicul amar, armurariu și cânepă, toate pentru obținerea de uleiuri esențiale.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>