Istoria salvată cu fondurile europene

Fondurile europene salvează clădirile istorice din Ialomița.Trei obiective de interes național din județ vor fi reabilitate cu bani de la Uniunea Europeană. Vorbim despre conacul Bolomey de la Cosâmbești, Biserica de lemn de la Poiana și Orașul de Floci, locul de naștere al voievodului Mihai Viteazul. Proiectele depuse de Consiliul Județean Ialomița în acest domeniu, în 2017, au fost admise la finanțare. Aproape 8 milioane de euro vor fi investiți în activități de restaurare, protecție și conservare .

Lăsat în paragină ani la rând, la un pas să se prăbușească, conacul Bolomey are acum o șansă să își recapete strălucirea de odinioară. Clădirea cu o arhitectură unică a ajuns o ruină.

Situat la 6 kilometri de Slobozia, conacul a fost construit în secolul al XIX-lea de meșteri aduși tocmai din Italia. Aici, boierul Alexandru Bolomey obișnuia să organizeze petreceri rafinate la care era invitată elita societății.

În timpul comunismului, clădirea devine crescătorie de pui, iar boierul Bolomey, care era și medic, este dus la canal de unde nu se mai întoarce niciodată. După 90, conacul este lăsat de izbeliște. Va fi furat și distrus de oameni și timp. După mai bine de o jumătate de secol de nepăsare, clădirea va intra în reabilitare. Peste 4 milioane și jumătate de euro vor fi investiți în refacerea acoperișului, a scărilor intrioare, a instalațiilor electrice, termice și sanitare, dar și a picturilor interioare și a pardoselilor .

Tot banii europeni vor salva o biserică simbol pentru istoria județului. Biserica de lemn de la Poiana, lăcașul de cult unde a funcționat prima școală atestată documentar din Ialomița va fi restaurată, suma investită depășind 500.000 euro.

Orașul medieval de lângă Giurgeni va beneficia de peste 2 milioane și jumătate de euro. Vor fi executate lucrări de restaurare și consolidare a ruinelor, vor fi construite drumuri de legătură intre obiectivele sitului și se va realiza o poartă de acces. Cu o existență atestată încă din secolul al XV-lea, Orașul de Floci a fost prima capitală a județului Ialomița și locul de naștere al lui Mihai Viteazul.

Pe lista de proiecte în domeniul culturii a Consiliului Județean Ialomița se află și înființarea unui muzeu al boierului român.

Consiliul Județean Ialomița intenționează să acceseze fonduri europene și pentru reabilitarea tuturor conacelor din Ialomița și includerea lor într-un circuit turistic național și chiar european.

Administratie, Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>