Alertă de pestă porcină africană în Ialomița

Este alertă epidemiologică în Ialomița. Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în două sate. Peste 1000 de porci urmează să fie sacrificați. Animalele se află în gospodăriile populației. Oamenii sunt revoltați că rămân fără animale și le-au cerut autorităților garanții că vor fi despăgubiți pentru pierderile suferite (24 IULIE 2018).

Virusul a fost confirmat în trei gospodării din localitățile Giurgeni și Luciu. Autoritățile au decis sacrificarea tuturor porcilor din cele două sate pentru a împiedica extinderea bolii. La Giurgeni, localnicii au ieșit în stradă și au refuzat să lase echipele de la DSV să le intre în curte pentru a le sacrifica animalele.

După ore întregi de discuții, autoritațile sanitar-veterniare însoțite de mascați au trecut la sacrificarea porcilor.

Un alt focar a fost confirmat în satul Luciu, in gospodăria unui localnic. Omul avea patru porci, iar unul dintre ei s-a imbolnăvit și a murit.

La Luciu vor fi sacrificați peste 700 de porci. În ambele sate au fost instalate filtre de dezinfecție a mașinilor aflate în tranzit. Până acum pesta porcină africană a fost confirmată în Bihor, Brăila, Ialomița, Tulcea și Constanța și zeci de mii de porci au fost uciși.

Eveniment, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>