Încă 6.000 de porci vor fi uciși în Ialomița

Situația este tot mai gravă în județul Ialomița. Autoritățile au decis sacrificarea a încă 6000 de porci din gospodăriile populației aflate în satele din zona de est a județului. Cinci echipe sanitar-veterinare vor trece de luni la uciderea animalelor. Specialiștii au constatat că virusul se extinde în zonele aflate lângă apă. Vor fi exterminați porcii din comunele Mihail Kogălniceanu, Vlădeni și Făcăeni. Boala este asemănătoare cu Ebola la om, iar gradul de mortalitate după îmbolnăvire este de 100% (3 AUGUST 2018).

Autoritățile fac eforturi pentru a proteja zona Căzănești, unde se află cele mai mari complexe de porci din județ.

De asemenea, vor fi omorâți toți mistreții de pe fondurile de vânătoare din Balta Ialomiței, adică peste 300 de exemplare, deși virusul nu a fost depistat la niciun porc sălbatic.

Echipele de la DSV sunt epuizate și se așteaptă medici veterinari din alte județe pentru a-i ajuta pe ai noștri în lupta cu boala.

Autoritățile au criticat atitudinea localnicilor din zonele afectate de pesta porcină africană. Aceștia, fie nu au respectat normele de siguranță impuse și au încercat să transporte carnea de porc dintr-o localitate în alta, fie au adresat injurii echipelor de intervenție.

Ultima măsură pe care autoritătile o iau in calcul este izolarea judetului prin uciderea porcilor din unele zone neafectate, adica peste 1600 de animale, pentru a crea o zonă tampon în fața virusului.

Toți proprietarii ale căror animale au fost omorâte vor fi despăgubiți.

La nivelul județului Ialomița sunt aproximativ 150.000 de porci, în exploatațiile comerciale și în gospodăriile populației. Până acum au fost ucise aproximativ 1300 de animale.

Social, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>