Depozitele frigorifice, salvarea micilor fermieri

Depozitele frigorifice construite cu bani europeni, salvarea pentru micii producători de legume. Fermierii își vând astfel mai ușor marfa, scapă de samsari, iar șansa ca în marile lanțuri de magazine să găsim legume românești, crește. Un tânăr fermier din Ialomița a construit la Roșiori, un important bazin legumicol din județ, un punct de colectare a fructelor și legumelor, iar acum toți producătorii din zonă își aduc marfa aici. Investiția a costat 400.000 de euro și a fost finanțată din sursele proprii ale investitorului și din fonduri europene obținute prin Grupul de Acțiune Locală Călărași Vest.

Valentin Cristea a înțeles că fără o strategie și o infrastructură adecvată legumicultura nu poate deveni o afacere de succes. În urmă cu cinci ani a accesat fonduri europene, iar anul acesta a dat în folosință depozitul frigorific. Întreaga producție care ajunge aici provine de la producătorii locali. De la vinete, ardei și țelină, până la roșii cherry și legume exotice.

Pentru că nu existau spații de stocare, fermierii din zonă își vindeau marfa pe marginea drumului sau erau nevoiți să o dea samsarilor la prețuri de nimic. Acum o aduc la depozit. Așa câștigă timp și obțin prețuri mai bune.

Odată ajunse la depozit, legumele sunt sortate și ambalate.

De la Roșiori, legumele ajung în supermarketurile din întreaga țară. În viitor, fermierul intenționează să construiască lângă depozit și o fabrică de conserve.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>