Vinete albe cultivate în Ialomița

Vinetele, ingredientul principal din delicioasa zacuscă, se găsesc acum în piețe și în marile magazine sub diferite forme și culori. Legumele tradiționale sunt concurate serios de vinetele albe sau de cele pestrițe. Doi fermieri din Ialomița, tată și fiu, au cultivat anul acesta neobișnuitele legume și se bucură de succes. Ion Loagăr are împreună cu fiul său o fermă în localitatea Iazu unde cultivă în câmp peste 60 de hectare cu legume. Anul acesta a plantat vinete pe aproape 3 hectare. Vinetele albe și pestrițe s-au dovedit o alegere inspirată. Sunt mult mai roditoare decât cele obișnuite. De pe un singur fir se pot culege și până la 8 kg.

Vinetele albe diferă de cele mov nu doar prin culoare, ci și prin gust. Prețul este dublu față de cel al vinetelor obișnuite, dar calitatea este una mult mai bună, spune fermierul.

Vinetele albe au mai puține semințe iar coaja este mai groasă, așa că sunt mult mai ușor de curățat după ce au fost copate.

Fermierul a avut un an bun și la roșii, însă cel mai greu este să găsească forță de muncă. Un kilogram de vinete albe sau pestrițe se vinde în piață cu 3 lei, dublu față de vinetele tradiționale.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>