Slobozia – pământul eroilor de pretutindeni

În an centenar, Cimitirul Eroilor din Slobozia și-a deschis porțile publicului interesat de istoria Primului Război Mondial (12 SEPTEMBRIE 2018). Aici odihnesc osemintele a peste 1900 de soldați români, francezi, algerieni, englezi, indieni, germani și turci. Evenimentul organizat de Centrul Cultural “Ionel Perlea” și Consiliul Județean Ialomița a cuprins o slujbă religioasă în care au fost pomeniți eroii celor două tabere care s-au confruntat în prima conflagrație mondială, dar și un moment artistic impresionant oferit de elevii școlii din Grivița.

Tot acum a fost lansat albumul “Slobozia, pământul eroilor de pretutindeni” semnat de profesorul Vitalie Buzu, în care sunt descrise lagărele germane de prizonieri din Slobozia și Morile-Mărculești. O mare parte dintre soldații înmormântați în Cimitirul eroilor sunt victime
ale acestor locuri de detenție.

În primul Război Mondial, Ialomița a dat peste 1700 de eroi țării. Mulți dintre ei au murit la sute de kilometri distanță de casă, fără să își mai vadă vreodată familiile.

Amenajarea Cimitirului Eroilor a început în 1921, iar prima inaugurare s-a făcut un an mai târziu, în prezența atașatului militar al Franței, generalul Victor Petin. Construcția a fost finalizată în 1932, acesta fiind singurul Cimitir Internațional al Eroilor din România.

Cultura, Educatie, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>