DREPT LA REPLICĂ

DREPT LA REPLICĂ
Reporterii unei televiziuni online manipulează toată presa națională

Legat de știrile apărute în presa națională și locală, în zilele de 18 și 19 octombrie 2018, despre târnosirea (sfințirea) bisericii din localitatea Păltiniș, referitor la nemulțumirea credincioșilor exprimată pe posturile de televiziune, precizăm faptul că s-a produs o mare confuzie și dezinformare a opiniei publice.
De aceea, facem următoarele precizări:
Toate știrile din ultimele zile amintesc tendențios despre faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu „a pedepsit credincioșii că nu au mers la vot” și că din această cauză nu au fost lăsați să intre prin Sfântul Altar.
Trebuie lămurit, încă de la început, faptul că în cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale nu se amintește în niciun moment despre Referendum și nici faptul că neintratul prin Sfântul Altar ar fi o consecință a neprezentării credincioșilor la vot.
Această informație a fost indusă credincioșilor prezenți de reporterul televiziunii locale, care a și incitat la scandal, un grup de credincioși din apropierea lui. Mărturie stau toate vox-urile, care apar dintr-o singură latură la bisericii.

În ceea ce privește trecerea credincioșilor prin Sfântul Altar, trebuie lămurit că acesta nu este un drept al credincioșilor, așa cum s-a lăsat să se înțeleagă de către echipa de la fața locului.
Trecerea prin Sfântul Altar este un privilegiu pe care ierarhul locului îl acordă sau nu credincioșilor prezenți la slujba de târnosire a unei biserici.

Tot reporterul avid după scandal a continuat manipularea grosolană, transformând neparticiparea românilor la vot în zi de doliu, ceea ce este total neadevărat.
Este adevărat că Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a spus că Biserica trece printr-o perioadă de doliu, dar nu a făcut referire la Referendum.
Ca să lămurim și acest aspect, indus de presă, trebuie să spunem că Biserica Ortodoxă din Bărăgan este îndoliată pentru lipsa de ploaie, atât de necesară pentru grânele mult folositoare trupului. În acest context Preasfinția Sa a îndemnat la pocăință sinceră și rugăciune stăruitoare din partea tuturor preoților și credincioșilor Eparhiei, pentru ca Bunul Dumnezeu să se milostivească spre noi toți și să trimită ploaie binefăcătoare peste pământul însetat.

Știrea este unanim transmisă pe toate canalele media că revolta a fost cu atât mai mare întrucât biserica a fost construită din banii credincioșilor.
Este necesar să mai aducem o ultimă precizare legată de contribuția enoriașilor din localitatea Păltiniș, județul Ialomița.
Încă din momentul în care primul ctitor al sfântului locaș a oprit finanțarea lucrărilor de edificare, Protopopiatul Slobozia și centrul Eparhial al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor și-au asumat finalizarea acestui proiect, mai ales că parohia în cauză este de categorie misionară, deci cu foarte puține resurse materiale și financiare.

Suntem surprinși totuși că o televiziune locală (online) a reușit să manipuleze televiziuni naționale respectabile, fără ca acestea să verifice veridicitatea informațiilor preluate și fără să solicite un punct de vedere al purtătorului de cuvânt al instituției noastre.

Biroul de Presă
al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor
birpresesc@yahoo.ro

Uncategorized