Împodobeau în trecut casele și alcătuiau o parte din zestrea tinerelor care se căsătoreau. Macate, peretare, scoarțe, toate realizate cu multă migală și trudă la războaiele de țesut, aflate odinioară la loc de cinste în casele femeilor de la țară, au fost expuse la Muzeul Județean Ialomița într-o expoziție menită să readucă în atenția publicului un meșteșug aproape dispărut astăzi. Proiectul național, finanțat de Ministerul Culturii, își propune să dezvăluie tainele țesutului, un meșteșug ridicat la rang de artă de femeile pricepute din satele românești și să recupereze aceste elemente de identitate ale neamului (27 OCTOMBRIE 2018).
Proiectul s-a derulat în localitățile Giurgeni și Luciu din județul Ialomița și la Nicolae Bălcescu, în Călărași, acolo unde meșteșugul lucrului la războiul de țesut se mai păstrează și astăzi.
Adevărate bijuterii textile, care redau prin ornamente și culori, trăirile, talentul și dragostea pentru frumos a sufletului românesc, scoarțele mai sunt realizate astăzi doar de puține artizane, care au reușit să păstrează încă vie măiestria multor generații de creatori populari.
Munca migăloasă presupunea multă răbdare. Cel mai mult se țesea iarna, când femeile nu erau ocupate cu muncile agricole.
Cele mai frumoase țesături au fost premiate, iar țesătoarele au dezvăluit publicului câteva din tainele meșteșugului pe care l-au practicat cu drag în tinerețe.
Scoarțele vor fi expuse și la Muzeul «Dunării de Jos» din Călărași.