Expoziția “Elite românești în Bărăgan”

La realizarea României Moderne au contribuit, prin sacrificiul suprem în luptele din Primul Război Mondial sau prin activitatea deosebită desfășurată în domeniul agriculturii, muzicii, în politică și educație, și ialomițenii. Zece dintre cele mai importante personalități ale veacului trecut, care au scris pagini de istorie în Ialomița, au fost omagiate la Muzeul Județean în cadrul expoziției „Centenar împreună. Elite românești în Bărăgan”. Fotograful Costică Acsinte, dirijorul Ionel Perlea, dascălul Apostol D. Culea sunt doar trei dintre cele 10 nume incluse în proiectul omagial (16 NOIEMBRIE 2018).

Eroismul preotului militar Nicolae Furnică, răpus de gloanțele inamice în bătălia de la Turtucaia, nu este unic în istoria eroilor ialomițeni din Primul Război Mondial.

Bărăganul a oferit țării personalități de marcă în domeniul agriculturii. Aureliu Popescu înființează ferma model de la Perieți, cea mai mare fermă producătoare de semințe de legume și flori din Europa de Răsărit, iar la Sudiți, Aurelian Pană introduce cultura de soia.

Expoziția în care au fost prezentate cele 10 portrete de personalități ialomițene a fost completată cu un film documentar pe aceeași temă, cu editarea unei broșuri și cu organizarea unor concursuri școlare.

Cultura, Stiri