România 100, recepția președintelui C.J. Ialomița

Cântecele de suflet ale românilor au răsunat în sala “Europa” a Consiliului Județean Ialomița. Autoritățile au marcat împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia printr-un spectacol emoționant. Au fost evocate faptele de vitejie ale eroilor neamului, de la Mihai Viteazul la veteranii celui de-al doilea război mondial, iar melodiile încărcate de puternice sentimente de mândrie națională au stârnit ropote de aplauze din partea publicului (28 NOIEMBRIE 2018).

Recepția organizată de președintele Consiliului Județean Ialomița cu ocazia Zilei Naționale a României a stâns laolaltă cadre didactice, oameni de afaceri și de cultură, politiceni și reprezentanți ai Bisericii. Cu toții au retrăit momentele importante care în urmă cu un veac au făcut posibilă realizarea României Mari.

De la Mihai Viteazul, ziditorul primei uniri a românilor și Barbu Catargiu, primul premier al României moderne, până la Evanghelie Zappa, precursorul Jocurilor Olimpice moderne și jertfa celor 1700 de eroi ialomițeni căzuți pe front în numele idealului de patrie, toate aceste pagini de istorie, ilustrează efortul și jertfa ialomițenilor la clădirea României de azi.

În semn de recunoștină pentru sacrificiul lor în timpul celui de-al doilea război mondial, Consiliul Județean a hotărât premierea tuturor celor 78 de veterani ai Ialomței încă în viață. Trăirile și suferințele îndurate pe front au fost surprinse într-un album deosebit realizat de Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia. Unul dintre acești este sublocotenentul în retragere Constantin Nedelcu din Țăndărei. Participant la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, în vârstă de 95 de ani, veteranul își dorește ca oamenii din țara pentru care a luptat cu arma în mână să fie mai buni și mai uniți.

Veteranii au primit diplome, plachete și câte 1000 de lei.

Atmosfera de autentică sărbătoare românească a fost întregită de dansurile populare ale formației „Doina Bărăganului” și de cântecele artiștilor locali.

Melodiile interpretate de Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia au ridicat sala în picioare.

Invitatul special al serii a fost artistul Nicolae Furdui Iancu. Melodiile sale, adevărate pagini din istoria națională și de trăire românească au făcut publicul să cânte odată cu artistul.

Recepția de Ziua Națională s-a încheiat cu o tratație unde invitații au închinat un pahar de șampanie în cinstea României Mari.

Administratie, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.