Costică Acsinte, fotograful de odinioară din Bărăgan

Istoria surprinsă prin aparatul de fotografiat. Născut la Perieți, în Ialomița, Costică Acsinte a fost unul dintre puținii fotografi oficiali din Primul Război Mondial. Fotografiile sale, adevărate mărturii ale unor vremuri de grea încercare pentru nația română, au surprins scene de război, portrete de militari români, personalitățile politice ale vremii, dar și neajunsurile vieții din spatele frontului. Și-a dorit să devină pliot, iar pentru asta a urmat cursurile școlii de pilotaj de la Cotroceni, însă nu a primit brevetul. S-a înrolat ca voluntar în Primul Război Mondial și a lucrat, până în 1920, ca fotograf al armatei. A făcut parte din Secția Foto a Escadrilei 1 Aviație.

După retragerea din armată a revenit la Slobozia unde și-a deschis un studio foto propriu. Aici a reușit să surpindă pe plăcuțe de sticlă sute de chipuri, clădiri și evenimente care oferă astăzi o imagine aproape uitată a micului oraș din inima Bărăganului din perioada interbelică.

Bucuriile și necazurile oamenilor, viața de la țară, clădirile care existau odinioară, demolate apoi de comuniști, toate au fost surprinse de aparatul de fotografiat al lui Costică Acsinte și ne oferă astăzi o adevărată istorie ilustrată a acestui colț de Românie.

Procedeul era unul complicat și implica mult timp până când imaginea surprinsă de aparat pe suportul de sticlă devenea o fotografie. O plăcuță putea fi folosită de mai multe ori, în funcție de dorința clientului.

Muzeul Județean Ialomița deține peste 4000 de plăcuțe pe sticlă pe care au fost imprimate aproape 7000 de fotografii semnate Costică Acsinte. O parte dintre ele au fost valorificate în expoziții și albume, iar altele urmează să fie scoase la lumină.

Social, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>