Costică Acsinte – fotografii unicat de pe front

Fotografii unicat, adevărate documente istorice din Primul Război Mondial, surprinse de aparatul de fotografiat al ialomițeanului Costică Acsinte pot fi admirate acum de publicul interesat de istorie într-un album editat de Muzeul Județean Ialomița la împlinirea a o sută de ani de la realizarea lor. Intitulat” Pe front cu Costică Acsinte”, albumul cuprinde 363 de fotografii în care sunt surprinse avioanele și piloții români, bătălia de la Mărășești, regele Ferdinand și regina Maria pe front, dar și intrarea triumfală în București a armatei române victorioasă la sfârșitul Marelui Război. Fotografiile sunt însoțite de texte realizate de istorici renumiți, care îl fac pe cititor să trăiască dramatismul acelor vremuri, dar și dorința nestrămutată a soldaților români de a realiza visul de aur al multor generații de români: România Mare (12 DECEMBRIE 2018).

Din fotografiile vechi de un secol ne privesc soldații noștri, dar și personalitățile remarcabile ale vremii: familia regală, prințul Carol , generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I, eroul de la Mărășești sau generalul Henri Berthelot, șeful misiunii militare franceze în România.

Fotografiile realizate pe front de sergentul fotograf de la Perieți au fost adunate chiar de autor în timpul vieții într-un album personal. Acesta a fost achiziționat de Muzeul Județean în urmă cu mai bine de 10 ani de la rudele fotografului.

Viața în tranșee, obuzele și mitralierele, atacurile aeriene și distrugerile provocate în urma bombardamentelor, dar, dincolo de ororile războiului, Costică Acsinte a surprins și crâmpeie de viață normală în timpul acelor vremuri tulburi. Soldați aliați sau inamici în momente de sărbătoare, copii la scăldat sau secvențe din viața civililor. Cei care vor să vizioneze online ineditele fotografii pot consulta situl special realizat în acest scop.

Arhiva fotografică din colecția “Costică Acsinte” este una rară și prețioasă și are valoare de document istoric. Proiectul” Pe front cu Costică Acsinte” a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale . Prin realizarea acestei colecții foto-documentare, autorii proiectului au urmărit să redea memorie colective o pagină însemnată de istorie națională.

Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>