Povești de succes prin GAL DANUBIUS Ialomița-Brăila

Satele din Ialomița și Brăila renasc cu ajutorul fondurilor europene. Accesate de micii întreprinzători și primăriile din cele două județe prin intermediul Grupului de Acțiune Locală Danubius Ialomița -Brăila, fondurile europene nerambursabile reprezintă oportunitatea de dezvoltare a localităților din mediul rural. Micile afaceri de familie deschise cu fonduri europene aduc bunăstare în comunitate și opresc migrația forței de muncă în străinătate. Așa s-a întâmplat și în satul Luciu din Ialomița, unde o tânără de 27 de ani a îndrăznit să-și urmeze visul. Pasionată de chimie, Mirela Ionela Drăgănică a absolvit Facultatea de farmacie în București. În timpul anilor de studiu s-a orientat spre cosmetice, însă posibilitățile materile au împiedicat-o să dea curs pasiunii sale. S-a întors în satul natal și a descoperit că poate accesa fonduri europene. A obținut 40.000 de euro, bani nerambrusabili, cu care a pus pe picioare o afacere cu cosmetice bio, iar acum se bucură de succes.

De la săpunurile preparate în anii studenției pentru a-și suplimenta banii de buzunar și cosmeticele pregătie pentru uzul personal, Mirela prepară acum peste 30 de tipuri de produse cosmentice bio. De la creme de față și corp, la șampoane și produse pentru plajă, toate sunt produse manual, cu mult suflet în micuțul laborator deschis acasă.

Pe lângă bucuria succesului, Mirela mai are un motiv de mulțumire.

O altă poveste de succes se derulează în satul vecin, la Gura Ialomiței. Elena Asteleanu are 48 de ani. După o viață dedicată familiei a decis că este vremea să își urmeze visul. A îndrăznit să creadă că este posibil și a reușit. Prin GAL Danubius a accesat 40.000 de euro nerambursabili și a pus pe picioare un salon de înfrumusețare. A cumpărat terenul, a ridicat construcția și a utilat salonul cu mobilier, echipamente și produse moderne, iar acum își așteaptă clienții.

Faptul că salonul de frumusețe este la țară, nu o sperie. Îi cunoaște pe oamenii în mijlocul cărora a crescut și știe că abia așteaptă să îi treacă pragul pentru a deveni clienți fideli. Încredere îi dă și faptul că va lucra împreună cu nora sa.

Un alt vis a devenit realitate cu ajutorul echipei GAL Danubius Ialomița- Brăila, la Giurgeni. Aici, un arheolog pasionat de tradiția populară a deschis un atelier de țesut, cusut și împletituri din fibre vegetale. Dana Mihai a aplicat pentru fondurile europene și a primit o finanțare nerambrusabilă de 40.000 de euro. Dragostea pentru creațiile populare autentice românești a moștenit-o de la cele două bunci care au învățat-o broderia artistică.

Proiectul, gândit să salveze obiceiuri și produse populare aflate pe cale de dispartiție, oferă locuri de muncă pentru două persoane din localitate.

Produsele realizate în atelierul de la Giurgeni se vând în târguri și prin comenzi directe și sunt căutate de iubitorii de autentic.

Beneficiari ai proiectelor finanțate în cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Danubius Ialomița- Brăila sunt și primăriile. Fondurile obținute completează bugetul localităților și contribuie la creșterea nivelului de trai al locuitorilor din mediul rural.

La Ciulnița au fost depuse două proiecte. Unul vizează achiziționarea unui buldoexcvator pentru intervențiile în situațiile de urgență.

Al doilea proiect va asigura modernizarea a două parcuri în satul Ciulnița.

Cu o gamă largă de posibilități, de la turism și servicii până la modernizarea infrastructurii și achiziționarea unor utilaje pentru situații de urgență, măsurile de finanțare disponibile prin Grupurile de Acțiune Locală valorifică potențialul României rurale și dau un imbold dezvoltării satelor românești.

2018 a reprezentat cel de-al doilea an de implementare a Strategiei de Dezvoltare lLocală Danubius Ialomița-Brăila cu o alocare financiară de aproape 4.7 milioane euro. Au fost lansate 15 apeluri de selecție, suma scoasă la licitatie fiind de peste 4.1 milioane euro. În acest an au fost depuse 68 de proiecte cu o valoare de peste 4.000.000 de Euro, dintre acestea 24 au fost declarate eligibile si finanțate. 4 proiecte sunt în evaluare la AFIR și alte 39 de proiecte în evaluare la GAL.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.