Colinde strămoșești la Jilavele

Perioada cuprinsă între Crăciun și Anul Nou este una încărcată de datini și obiceiuri. În satele din Bărăgan se mai păstrează vechi ritualuri menite să aducă belșug și sănătate în anul care stă să înceapă. La Jilavele, în Ialomița, odată cu lăsarea întunericului, pe ulițe ies la colindat nu doar copiii și tinerii, ci și oamenii mai bătrâni. Îmbrăcați în costume populare, bărbații se adună în cete și merg pe la fiecare casă să ureze vecinilor noroc în noul an (30 DECEMBRIE 2018).

Colindele sunt diferite de la o casă la alta.

Colindele, păstrate din strămosi, erau învățate și repetate cu mult timp înainte, în timpul clăcilor la care se adunau fetele, flăcăii și batrânii satului. Attila Dumitru a plecat din Jilavele la București în urmă cu 20 de ani. Acum însă, în prag de An Nou, el s-a întors în satul natal și s-a alăturat cetei de colindători.

Potrivit tradiției, colindătorii trebuie primiți de gazde, deoarece prin urările lor aceștia alungă spiritele rele. Grupul este invitat în casă, cinstit cu un pahar de vin.

Colindătorii vor cânta până în seara de Revelion, astfel încât să nu rămână nicio casă neurată.

Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>