“Istoria trăită: Veterani ialomițeni la Centenar”

Martori ai unei istorii trăite pe front, veteranii din Ialomița sunt acum file dintr-o carte. O carte care ne vorbește despre curaj, dăruire și modestie. Centrul Cultural “Ionel Perlea” din Slobozia a deschis seria evenimentelor culturale pentru anul 2019 cu vernisajul unei expoziții de fotografie și lansarea unui album despre eroii în viață ai Ialomiței din cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul a fost dedicat Centenarului Marii Uniri și a inclus luni întregi de teren, documentare și sute de fotografii realizate (10 IANUARIE 2019).

Albumul și expoziția cuprind 62 de chipuri de eroi. Fotografiile au fost realizate de Florin Floreanu. Sub fiecare chip se află un citat din mărturiile impresionante de pe front ale supraviețuitorilor celei de-a doua conflagrații mondiale.

Au trăit o viață cât o carte de istorie. Au supraviețuit celui mai sângeros război al omenirii. Au mers mii de kilometri pe jos, au îndurat foamea, frigul și tirania gloanțelor inamice. Au chipurile brăzdate de anii care au trecut peste ei, dar în suflet și-au păstrat credința în Dumnezeu și speranța. Sunt eroii în viață ai Ialomiței.

Echipa Centrului Cultural “Ionel Perlea” va continua proiectul și anul acesta .

Consiliul Județean Ialomița va reedita anul acesta albumul. Lucrarea va fi donată fiecărei școli și biblioteci din județ.

Cultura, Stiri