Schimbările climatice și pesticidele pun albinele în pericol

Mierea românească, tot mai puțină. Producția scade de la un an la altul. Este semnalul de alarmă pe care l-au tras apicultorii strânși la prima ediție a unui târg de profil din localitatea Ciulnița (9 FEBRUARIE 2019). Stuparii sunt îngrijorați și spun că pierderile din ultima vreme sunt cauzate de schimbarile climatice, de pesticidele folosite în agricultură care ucid albinele pe capete, dar și de răspândirea bolilor. În ultimii ani, apicultorii se confruntă cu depopulări masive ale familiilor de albine.

Modificarile climatice pun în pericol albinele. Seceta prelungită, dar și perioadele cu precipitații abundente fac ca plantele să producă mai puține flori iar albinele nu mai pot aduna suficient polen pentru a se hrăni. Au fost înregistrate cazuri când apicultorii au pierdut într-o singură vară toți stupii.

Producția de miere a scăzut simțitor iar specialiștii se tem că pe viitor vom fi nevoiți să importăm miere. Nea Mitică este apicultor de când se știe, iar albinele sunt pasiunea lui de o viață. Mierea pe care o scoate acum din stupi este tot mai puțină de la un an la altul.

Producătorii au discutat despre toate aceste efecte în cadrul târgului de apicultură și au încercat să găsească soluții prin care să își salveze afacerile.

La nivelul țării există aproximativ 1.800.000 de stupi.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.