Conacul Bolomey reabilitat cu peste 4.000.000 euro

Conacul Bolomey, monument arhitectonic reprezentativ pentru Ialomița, va fi reabilitat cu fonduri europene. Clădirea datează din secolul al XIX-lea și are o arhitectură unică. În prezent, conacul din satul Cosâmbești se află într-o avansată stare de degradare. Consiliul Județean a semnat contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Sud- Muntenia și cu Ministerul Dezvoltării. Proiectul are o valoare de 4 milioane 600 mii de euro și va fi finalizat în 7 ani (22 FEBRUARIE 2019).

O adevărată bijuterie arhitectonică, clădirea a ajuns o ruină după mai bine de o jumătate de secol de nepăsare. Conacul nu mai are acoperiș, îi lipsec ferestrele și ușile iar întreg interiorul a fost devastat.Multe dintre elementele de decor, de o frumusțe autentică, au dispărut. În anii comunismului, conacul a fost transformat în crescătorie de pui, iar apoi în depozit de legume și îngrășăminte.

Banii europeni vor fi folosiți pentru reabilitarea clădirii conacului și a anexei din apropiere, singurele componente ale marii moșii de odinioară a boierului Bolomey.

După reabilitare, clădirea va funcționa ca un centru multicultural.

Județul Ialomița dispune de un adevărat lanț de conace boierești, din păcate, multe aflate într-o stare la fel de deplorabilă ca și conacul Bolomey. Restaurate, aceste clădiri ar putea să contureze un adevărat traseu cultural și turistic care să străbată județul de la vest la est.

Administratie, Cultura, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>