Tradiția moșilor de vară la Grivița

În ajun de Rusalii, creștinii ortodocși prăznuiesc Moșii de Vară. Este ziua când gospodinele împart farfurii și căni pline cu bucate și băutură pentru sufletul celor plecați dintre noi. În multe sate din Bărăgan, tradiția este păstrată cu sfințenie de secole întregi (15 IUNIE 2019).

În localitatea Grivița din Ialomița, gospodinele se pregătesc cu mult timp înainte pentru această sărbătoare. Sunt cumpărate vase si căni din lut special pentru această comemorare și sunt pregătite mâncăruri calde care vor fi date apoi de pomană. Femeile merg mai întâi la biserică unde duc colivă pentru a fi sfințită de preot.
Vasele care vor fi date de pomană sunt umplute cu mâncare iar în cănile,decorate cu cireșe, flori și bomboane, se pune vin, suc sau apă îndulcită cu miere. Înainte de a fi împărțite , bucatele sunt tămâiate de toți ai casei.

În tradiția populară se spune că toți morții se duc de Moșii de Vară pe Valea cu Dor, unde găsesc bucatele date de pomană până la Rusalii. Cine nu primește ofrandă se retrage trist în mormânt ținând în brațe crengi cu flori de tei sau frunze de nuc.

Tradiția spune că dacă va ploua în ziua Moșilor de Vară, recolta va fi una bogată.

Social, Stiri