Petre Daea și Cătălin Moroșanu la Ziua Porumbului

Ferma Elsit din Orezu a găzduit cea de-a 10-a ediție a Sărbătorii Porumbului. Peste 1500 de fermieri au participat la eveniment. Utilaje agricole moderne, produse inovative care să stimuleze productivitatea în condiții climatice dificile și hibrizi capabili să reziste la secetă au fost prezentați vizitatorilor. Pe loturile experimentale de la Orezu, Nicolae Sitaru a cultivat 60 de hibrizi de porumb, de la care a obținut producții cuprinse între 9 și 16 tone la hectar în condiții de secetă și fără irigații (12 SEPTEMBRIE 2019).

Deși campania de recoltare la porumb este abia la început, fermierii estimează o producție cu până la 20% mai mică față de 2018. De vină, spun producătorii, este seceta. În unele zone ale țării nu a mai plouat de mai bine de două luni, astfel că, în hambare, fermierii vor aduna recolte mai puține. Fără apă, pământul s-a uscat și a crăpat, iar plantele s-au maturizat forțat.

Agricultorii sunt nemulțumiți și de prețul scăzut al porumbului. Acesta oscilează între 135 și 140 de euro tona, valoare, care nu acoperă în totalitate cheltuielile de producție, susțin agricultori.

Printre fermieri s-a aflat și Petre Daea, care a ajuns în câmp direct de la ședința de guvern. Ministrul a intrat în fiecare solă, a măsurat cu pasul rândurile, a verificat densitatea plantelor și a calculat greutatea știuleților după numărul de boabe.

Ministrul Agriculturii le-a dat vești bune producătorilor. Înființarea băncii de gene de la Buzău va permite valorificarea mai eficientă a potențialului agricol românesc prin folosirea de semințe autohtone.

Printre invitați, la Ziua Porumbului s-a aflat și Cătălin Moroșanu. Sportivul a declarat că îi place să mănânce mămăligă și că știe să o prepare.

Pentru Ialomița, agricultura rămâne sectorul principal al economiei județului.

În Romănia, anul acesta s-au cultivat 2,65 milioane de hectare de porumb, cu 200.000 de hectare mai mult față de anul trecut.

Economic, Eveniment, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.