Din asistați social, oameni de afaceri cu bani europeni

Din beneficiari de ajutor social au devenit oameni de afaceri. Este povestea a zeci de săteni dintr-o localitate din Ialomița. Dacă până mai ieri, localnicii trăiau din venitul minim garantat de stat sau munceau pe unde apucau, astăzi au propriile afaceri și se gândesc să se extindă. Totul a devenit posibil după ce primăria a accesat un proiect cu fonduri europene pentru resurse umane.

Povestile de succes se întâmplă în comuna Traian. 22 de oameni, trecuți de mult de prima tinerețe, au luat viața de la capăt, iar de data aceasta și-au croit singuri destinul. Cu banii primiți prin proiect, câte 25.000 de euro, localnicii au pus pe roate mici afaceri. Au deschis ateliere de croitorie, frizerii, săli de sport, service-uri auto și chiar o cafenea literară. Pe lângă faptul că acum au un loc de muncă stabil și nu mai sunt nevoiți să facă naveta zeci de kilometri la oraș pentru a câștiga o pâine, sătenii spun că au căpătat mai multă încredere în ei.

Daniela Preda are 44 de ani. A crescut 6 copii muncind cu ziua prin sat . Atunci când nu gasea de lucru, făcea chirpici pe care îi vindea pentru a le putea pune o pâine pe masa copiilor. Acum are un viitor la care înainte nici măcar nu îndrăznea să viseze. O afacere proprie de care este foarte mândră.

Pe o altă stradă, un alt sătean și-a văzut visul împlinit. Marian Heroiu era în urmă cu aproape doi ani unul dintre sutele de asistați social din localitate. Acum își așteaptă zâmbind clieții în noua sa vulcanizare.

În centrul satului, Marcela Stan și-a deschis o shaormerie. A lucrat 12 ani într-un restaurant din Sicilia iar acum e fericită că este acasă lângă nepoți și copii.

Soții Dinu sunt alți doi noi patroni din localitate. În timp ce soția administrează o cafenea literară, soțul și-a deschis o cojocărie. Vrea să ducă mai departe meșteșugul moștenit de la tatăl său. Cu banii primiți de la Uniunea Europeană și-a cumpărat trei mașini de cusut moderne, iar clienții n-au întârziat să apară.

Pentru primarul localității, banii europeni au fost șansa de face comuna să prospere.Cele 22 de firme noi au generat, după doar un an de funcționare, 30 de locuri de muncă.

Pe langă societățile comerciale nou deschise cu bani europeni, sătenii au mers și la cursuri de pregătire profesională. Aproape 400 de localnici s-au calificat într-o meserie căutată pe piața muncii, fapt ce a redus numărul beneficiarilor de ajutor social și a facut ca oamenii, care și-au găsit slujbe bine plătite, să trăiască mai bine.

Proiectele accesate în localitatea Traian depășesc 5 milioane de euro și implică jumătate din populația comunei.

Administratie, Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.