Micul opincar din Luciu

Flavius are 12 ani și este cel mai tânăr meșter de opinci țărănești din România. A învățat meșteșugul de la bunca lui, învățătoare într-un sat din Bărăgan, de la care a moștenit pasiunea pentru tradițiile satului românesc. Încălțările tradiționale confecționate de el au fost achiziționate de membrii unor ansambluri populare, dar și de colecționarii de obiecte populare din țară și străinătate.

Flavius avea doar 10 ani când a realizat singur prima pereche de opinci. Își amintește cât de greu i-a fost să dea formă pielii, să măsoare, să taie și să coase. Acum însă,mânuiește instrumentele cu ușurință, ca un meșter cu experiență. Reușește să confecționeze o pereche de opinci în doar două ore. Folosește numai piele naturală de oaie, procurată cu greu tocmai de la Suceava.

Flavius este elev în clasa a V-a la o școală din București. În fiecare week-end însă vine la Luciu, in satul bunicii, pentru a putea meșteri opinci în micuțul său atelier. Copilul de doar 12 ani e mândru că duce mai departe o tradiție românească.

Încălțările confecționate de micul opincar sunt apreciate la târgurile din țară, iar unele au ajuns chiar și în străinătate.

Din piele, micul meșter mai realizează brelocuri, semne de carte și tablouri.

Social, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.