Culturile de grâu și rapiță, calamitate de seceta extremă

Anul 2020 se dovedește unul dezastruos pentru agricultură. Seceta extremă a distrus culturile însământățe în toamnă. Mii de hectare cultivate cu grâu, rapiță și orz s-au uscat. Lipsa precipitațiilor, gerurile târzii, dar și vântul puternic mai multe zile la rând au afectat grav plantele. Fermierii se așteaptă la pierderi de peste 80 %. În Bărăgan, ogoarele, altădată de un verde crud, oferă acum o priveliște dezolantă. Seceta a uscat totul. N-a mai plouat de luni întregi, iar vântul a înrăutățit și mai mult situația. Pământul s-a transformat în praf, iar plantele, rămase fără apa, s-au topit.

Marin Nedu a semănat în localitatea Căzănești 540 de hectare cu grâu și 250 cu orzoaică, însă de pe toată suprafața nu va recolta anul acesta nimic. Totul este compromis de secetă.

Grâul trebuia să aibe acum o jumătate de metru, însă plantele abia dacă măsoară câțiva centimetri. O ploaie zdravănă ar mai salva o mică parte din recolte, din păcate însă, metorologii nu au vești bune. Nu sunt șanse de precipitații pentru următoarele două săptămâni. La fel de rău este și pentru cultura de rapiță.

Fără șanse de precipitații în următoarele săptămâni, mulți fermieri au hotărât să nu mai semene porumbul și floarea soarelui. Se tem de pierderi și mai mari. În aceste condiții vom asista la o creștere a prețurilor la pâine, fănă și ulei.

Economic, Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published.