Secetă ca în anul 1947, fermieri despăgubiți de Guvern

România se confruntă cu o secetă extremă, la fel ca cea din 1947 și există riscul unei crize alimentare. Zeci de mii de hectare cultivate cu grâu, orz și rapiță au fost distruse în totalitate. Cele mai afectate sunt județele din sud estul țării unde nu a mai plouat de mai bine de 7 luni, iar pământul s-a uscat. Câmpurile arată de parcă ar fi fost arse. Alături de fermierii din Ialomița s-a aflat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, care i-a asigurat pe producători de sprijinul guvernului pentru a depăși această situație critică. Oficialii din Ministerul Agriculturii estimează că producția de grâu a României va fi anul acesta la jumătate față de anii trecuți, fapt ce va duce, cel mai probabil, la scumpirea pâinii.

În Ialomita au fost declarate calamitate până acum peste 70.000 de hectare din cele 150.000 cultivate în toamnă. Pe zeci de mii de hectare nu mai este nimic de salvat, iar pierderile înregistrate de fermieri sunt uriașe. Cei mai afectați sunt micii producători care riscă falimentul dacă nu vor primi despăgubiri din partea statului.

Fermierii încearcă disperați să salveze oricât de puțin din recoltă. Ion Minoiu a cultivat în localitatea Gheorghe Lazăr aproape 400 de hectare cu grâu și rapiță. Seceta i-a distrus însă aproape întreaga suprafață. Disperat, fermierul încearcă să mai salveze măcar o solă pentru sămânță.

Specialiștii în domeniu estimează că producția de grâu a României va fi anul acesta de puțin peste 40 de milioane de tone, adică doar 50% din recoltele obținute în anii trecuți. Astfel că este nevoie de asigurarea unor stocuri pentru a preveni o eventuală criză alimentară.

Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți de stat, deși asta înseamnă o presiune și mai mare pe buget, deja afectat de pandemia de coronavirus.
Fără precipitații, agricultorii au renunțat să mai însămânțeze porumbul și floarea soarelui pentru a nu înregistra pierderi și mai mari.

Economic, Stiri