Refacerea sistemelor de irigații, o prioritate națională

Extinderea sistemelor de irigații trebuie să se facă urgent, altfel riscăm pierderi uriașe în agricultură. Guvernul are în vedere măsuri urgente în acest sens. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Emil Dumitru, a vizitat câteva dintre stațiile de pompare a apei din Ialomița care nu mai funcționează de ani buni și a căutat împreună cu fermierii soluții pentru repornirea acestora. Sistemul de irigații ar fi putut salva o mare parte din recolta de grâu din acest an. Din păcate, rețeaua de irigații din România a fost distrusă aproape în întregime. Instalațiile au fost furate sau lăsate în paragină.

În Ialomita, după mai bine de 20 de ani, fermierii au primit apă pe canale, însă nu o pot folosi pentru că stațiile de pompare au fost dezafectate. Disperați, agricultorii încearcă să irige cum pot și să salveze măcar o mica parte din recolte. Unii dintre ei au împrumutat utilaje de irigat, alții folosesc buteliile de aragaz pentru a alimenta motopompele, însă cei mai mulți nu pot folosi apa din canalele de irigații pentru că toată infrastructura a fost vandalizată.

Acolo unde fermierii s-au dotat cu echipamente și instalații de irigat moderne, nu le pot folosi pentru că transformatoarele care alimentează stațiile de pompare a apei au fost ridicate de furnizorul de energie electrică.
La Gheorghe Doja, hidroforul care asigura funcționarea stației de irigare a fost furat de hoții de fier vechi. Acum fermierii sunt nevoiți să folosească butelii de aragaz pentru a iriga suprafețe mici de culturi.

Guvernul promite măsuri urgente pentru refacerea sistemului de irigații. În contexul schimbărilor climatice din ultimii ani este nevoie însă de o strategie națională de combatere a efectelor secetei.

De asemenea, Ministerul Agriculturii dorește amendarea legii energiei și, totodată, scăderea prețului pentru sectorul agricol.

Creșterea suprafețelor irigate este o măsură urgentă care trebuie aplicată în condițiile de secetă extremă cu care ne confruntăm. În urmă cu 30 de ani, România avea o rețea de irigații întinsă pe o suprafața de de peste 3 milioane de hectare. Astăzi sunt irigate însă doar 120 de mii de hectare de trenuri Agricole, adică doar aproximativ 5% din suprafața de dinainte de 1989.

Economic, Stiri