Tradiția moșilor de vară

E forfotă mare în piețe. Se apropie Moșii de Vară, iar tradiția spune că acum se împart vase pline cu mâncare de sufletul celor trecuți în lumea cealaltă. Zeci de producători și comercianți de ceramică au umplut tarabele cu farfurii, străchini , căni și ulcioare de toate mărimile și formele. Oferta este una pentru toate gusturile și buzunarele. De la vasele tradiționale din lut până la cele moderne din porțelan sau sticlă. Desi pandemia de coronavirus a redus mult din veniturile românilor, vânzătorii spun că oamenii respectă încă tradiția, iar vânzările din acest an sunt neașteptat de bune (4 IUNIE 2020).

Deși vasele din porțelan par mai elegante, cumpărătorii le preferă pe cele tradiționale din lut.

Tradiția spune că vasele în care se împarte mâncarea de Moși trebuie să fie noi, de aceea se mai numesc și moșoaice. În farfurii se pune mâncare caldă iar cănile împodobite cu flori și cireșe sunt umplute cu vin sau apă îndulcită cu miere.

Străchinile și cănile se vând cu prețuri cuprinse între 3 și 10 lei, în funcție de mărime și calitate. Cele mai scumpe sunt ulcioarele și oalele pentru sarmale care ajung până la 60 lei bucata.

Social, Stiri