Pepeni puțini și scumpi în 2020

De un verde închis, vărgați sau galbeni, rotunzi sau alungiți, dulci sau zemoși, pepenii rămân și anul acesta fructele vedetă ale verii. Diferențele mari de temperatură de la zi la noapte și seceta din primăvară au redus, însă, aproape la jumătate recolta de pepeni românești. Așa că sezonul de cules se va încheia cu aproape o lună mai devreme. Asta înseamnă că în toamnă piețele vor fi invadate din nou de pepeni aduși din Turcia sau Grecia.

În localitatea Gheorghe Doja din Ialomița se cultivă în fiecare an peste 1000 ha cu pepeni de toate soiurile. Recolta mai mică decât în ceilalți ani dar și pandemia de coronavirus au făcut ca prețurile să crească. Direct din câmp, pepenii galbeni se vând cu 2 lei kg iar cei roșii ajung la un leu pe kilogram, adică dublu față de anul trecut. Cei mai căutați sunt pepenii din sămânță românească (25 IULIE 2020).

Producătorii spun că de la an la an cumpărătorii devin tot mai pretențioși atunci când cumpără un pepene. Cele mai căutate sunt lubenițele de mărime medie și proaspăt culese.

Pepenii cultivați în Ialomița ajung în piețele din Constanța și Moldova.

În piețe, pepenii verzi se vând cu 1,5 -2 lei kilogramul, iar cei galbeni ajung si la 6 lei pe kg.

Economic, Stiri