Ziua porumbului ediția a XI-a, producții de șapte ori mai mici în 2020

Ziua porumbului, evenimentul anual al cultivatorilor de porumb, a adunat anul acesta pe câmpurile fermei Elsit de la Orezu un număr limitat de participanți. Din cauza pandemiei de coronavirus , fermierii au participat online la întâlnirea anuală cu producătorii de semințe și utilaje agricole. Pentru fermierii din sud-estul țării, 2020 a fost un an agricol dificil. Seceta pedologică a diminuat drastic producțiile la toate culturile agricole. Nicolae Sitaru, organizatorul evenimentului, a decalarat că aceasta este cea mai mica producție obținută în cei 11 ani de când este organizată ziua porumbului, cu doar 2 tone la hectar (10 SEPTEMBRIE 2020).

La Ziua Porumbului au fost prezenți ministrul agriculturii, Adrian Oros și Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Pentru o producție de porumb sigură, pe lângă apă, este nevoie și de hibrizi bine adaptați condițiilor climatice de secetă extremă.

Apa rămăne însă esențială. În condiții de secetă, fără un sistem de irigații modern, nici genetica și nici tehnologia avansată nu-i pot ajuta pe fermieri.
Pentru fermierii români, un impediment îl reprezintă și pericolul unor importuri masive de produse modificate genetic.

Specialiștii români fac eforturi pentru a dezvolta hibrizi adaptați la nevoile pieței.

În 2019, România a fost cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană, cu o producție de aproape 17 milioane de tone.

Economic, Stiri