“Testare, nu carantinare!”, soluția Pro România pentru criza Covid

Testare, nu carantinare. Este soluția pe care o propun candidații PRO România la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Și pentru a demonstra cât de necesară este o astfel de măsură, la Slobozia a fost organizată o campanie de testare gratuită. Acțiunea a fost organizată de candidatul Pro România la Camera Deputaților, Marian Neacșu și Asociația dr. Adina Alberts. Oamenii au putut să-și facă testul Covid pe stradă și au aflat în doar 10 minute dacă sunt infectați sau nu. Din cele aproape 100 de teste, 5 au ieșit pozitive, fapt ce indică o rată mult mai mare de infectare a populației decât o arată cifrele oficiale. Pentru cei care au ieșit negativ, rezultatul a însemnat o adevărată ușurare (19 NOIEMBRIE 2020).

În mai puțin de două ore, toate cele 100 de teste rapide au fost epuizate, fapt ce a scos în evidență dorința localnicilor de a afla dacă au contactat teribilul virus. În contextul în care cel de-al doilea val al epidemiei de coronavirus se dovedește mult mai grav decât cel din primăvară, Partidul Pro România a inițiat un proiect legislativ pentru instituirea Programului Național de testare gratuită, după modelul Slovaciei și Austriei. Asta ar însemna ca doar populația infectată să fie izolată, iar restul să își continue viața în coordonate cât mai aproape de normalitate.

Victor Moraru, candidatul Pro România la funcția de senator a atras atenția asupra efectelor negative în plan social și economic a carantinării localităților. Slobozia a fost a treia reședință de județ carantinată în valul doi, cu o rată de infectare de peste 7 cazuri la mia de locuitori. Măsura carantinării s-a dovedit însă inefecientă , pentru că la o săptămână rata a crescut la peste 9 la mie.

Un test rapid pentru depistarea prezenței virusului în caviatea nazală costă aproximativ 80 de lei, din păcate el nu este accesibil populației pentru că nu se găsește încă în farmacii. Autoritățile sunt cele care ar trebui să găsească fonduri pentru testarea gratuită a populației.

Programul Național de Testare Gratuită a Populației prevede testarea cu prioritate a cadrelor medicale, a polițiștilor, elevilor și profesorilor, categorii profesionale expuse infectării și care asigură suportul unei vieți normale într-o comunitate.

Politica, Sanatate, Stiri