Afaceri ruinate de secetă

Seceta din această vară l-a adus în pragul falimentului pe un tânăr antreprenor din Ialomița. A investit în două fabrici pentru combustibil din resturi vegetale, însă nici una nu funcționează din lipsă de materie primă. Pentru că producția de grâu a fost compromisă în cea mai mare parte a țării, paiele, cu care funcționează cele două fabrici, sunt acum greu de găsit. Alexandru Boștină are 32 de ani și a accesat fonduri europene, dar și guvernamentale pentru a porni o afacere în satul natal. A obținut în total 240.000 euro cu care a construit o fabrică pentru brichete din resturi vegetale și una de peleți. Acum ar fi trebuit să producă la capacitate maximă. Există o cerere mare pe piață. Nu există însă materie primă.

Cele două fabrici trebuiau să producă din octombrie, însă utilajele nu au putut fi pornite din lipsa materiei prime.

Pentru a plăti cei 5 angajați, tânărul antreprenor a fost nevoit să facă noi credite pe care nu știe cum le va achita dacă va fi secetă și anul viitor.

Combustibilii din resturi vegetale sunt mult mai ieftini decât lemnele. Un kg de peleți se vinde cu 60 bani. Pentru a încălzi o sobă timp de două zile este nevoie de 30 kg de peleți sau brichete vegetale.

Economic, Stiri