Mieii românești iau calea țărilor arabe, lâna ajunge în Spania

Mieii românești de rasă, un deliciu pentru arabi. Cu două luni înainte de Paște, fermierii se pregătesc să livreze străinilor primele animale chiar din poarta fermei. Mieii sunt mari și frumoși, spun crescătorii, care speră să scoată și anul acesta un preț mai bun decât cel de pe piața internă.

În ferma familiei Bodeanu din Sudiți, Ialomița, mieii au venit pe lume încă din noiembrie, cu o lună mai devreme față de anul trecut. Sunt din rasa Merinos de Palas, cea mai căutata rasă în țările arabe, cu o carne aromată și fragedă. Acum cântăresc peste 30 de kg, greutatea optimă pentru export.

Costică Bodeanu are peste 700 de oi din rasa Merinos. Crește mioare de când se știe, iar pasiune pentru animale a transmis-o fiului și nepotului său, care au grijă de fermă. Pentru vânzare a pregătit anul acesta 500 de miei. Din cauza secetei a fost nevoit însă, să cumpere o mare parte din furaje, iar acum speră să recupereze din cheltuieli.Însă, pandemia de coronavirus a afectat și piața externă a cărnii de miel, unde prețul a căzut față de anul trecut.

Pentru Paște va păstra doar exemplarele cele mai mici.

În timp ce carnea ajunge la arabi, spaniolii sunt interesați de lâna fină a oilor românești din rasa Merinos. Ca să fie siguri că nu vor avea concurență, străinii vin special și tund chiar ei oile.

Dacă arabii preferă mieii mari, de peste 30 kg, pe piața românescă sunt căutați miei care cântăresc până în 15 kg după sacrificare.

Economic, Stiri