Conacul Bolomey, readus la viață cu bani europeni

Conacul Bolomey de la Cosâmbești, unul dintre monumentele de arhitectură reprezentative pentru istoria Bărăganului, va fi refăcut cu bani europeni. Reprezentanții Consiliului Județean Ialomița, proprietarul actual al conacului și constructorul au semnat contractul de execuție. Valoarea totală a contractului este de aproape 19 milioane de lei (10 MARTIE 2021).

Clădirea, o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost construită la sfârșitul secolul al XIX lea de familia Gețu, arendași pe moșia de la Cosâmbești. În 1932, conacul ajunge în proprietatea lui Constantin Bolomey, în timpul căruia va cunoaște perioada sa de glorie.

În vremea regimului comunist, conacul devine anexă a fermei de pui și depozit de legume și îngrășăminte. Lăsată de izbeliște după 1990, clădirea a devenit o ruină. În urmă cu 4 ani, Consiliul Județean Ialomița a decis să schimbe lucrurile. Au fost accesate fonduri europene cu care conacul va fi readus la viață.

Lucrările de restaurare vor dura 27 de luni. Va fi refăcută arhitectura atât la interior cât și la exterior, va fi consolidată fundația și vor fi redate componentele artistice menite să readucă atmosfera nobliară de odinioară a conacului.

După reabilitare, Conacul Bolomey va fi inclus într-un circuit turistic. Clădirea va fi transformată în Centru Cultural și Expozițional, iar anexa va adăposti ateliere de restaurare.

Administratie, Cultura, Stiri