Rețete de post: tocăniță de chipadele și plachie de lubeniță

Postul Paștelui, cel mai lung și aspru post pe care îl țin credincioșii, reprezintă o adevărată provocare pentru gospodine. Timp de 40 de zile, mâncărurile se gătesc fără carne,ouă, brânză sau lapte. În satele din Bărăgan, tradiția este păstrată mai ales de bătrâni. Bunicile pregătesc mâncăruri de post după rețete moștenite din generație în generație. Folosesc ingrediente puține și sănătoase, cele mai multe obținute chiar în gospodărie.

Nița Ilie din Luciu, Ialomița, are 72 de ani și ține postul riguros de fiecare dată. Una dintre rețetele pe care le pregătește primăvara este tocănița de chipadele, adică de murături. Tocate mărunt, gogonelele se călesc cu multă ceapă și ardei.

Se aromatizează cu o frunză de dafin și bulion și se lasa la fiert până când murăturile se înmoaie bine. La sfârșit se presară puțin pătrunjel verde deasupra.

Pentru desert, mamaia Nița pregătește plachie de lubeniță. Este nevoie de ceapă, dovleac de plăcintă , zahăr și puțin orez. Niciun ingrdient nu se cântărește, totul este apreciat la ochi.

Bunătățile de post se servesc cu pâine caldă, făcută în casă.

Social, Stiri