Românii din Diaspora se întorc acasă

Restricțiile impuse de pandemie și criza economică i-au adus pe românii din Diaspora înapoi acasă. Cei mai afectați au fost cei care aveau slujbe în servicii sau construcții. În ultimul an sute de mii de români au revenit în țară. Obișnuiți în străinătate cu un trai mai prosper și mai liniștit, odată, întorși acasă s-au văzut nevoiți să o ia de la zero.

În ultimii 15 ani, peste 30 de familii de tineri din comuna Mihail Kogălniceanu din Ialomița au plecat să-și caute norocul la mii de kilometri distanță de satul natal. Criza economică determinată de pandemia de coronavirus i-a făcut pe mulți să se întoarcă acasă. După ce a lucrat 6 ani la un fast food din Anglia, Florin a revenit acasă împreună cu soția și fiica. Îi este însă foarte greu să se adapteze. Salariile mici din România sunt cea mai mare problemă a sa. Acum, lucrează ca fochist la primăria din localitate și câștigă puțin peste salariul minim pe economie, de 9 ori mai puțin ca în Anglia.

Valeriu are 39 de ani și este șofer de camion în Italia. Locuiește împreună cu soția de aproape 15 ani în Toscana. Pentru el vremurile bune încă nu au apus, însă se gândește să se întoarcă definitiv acasă.

Și-a făcut planuri să mai rămână în Italia doar un an sau doi cât să adune suficienți bani pentru a-și termina casa.

Autoritățile speră ca tinerii întorși acasă să nu mai plece și să dea un nou suflu localității.

În ultimul an, peste un million de români s-au întors în țară.

Social, Stiri