Concursul de canto “Ionel Perlea”, un eveniment muzical internațional

Festivalul “Ionel Perlea” organizat în cinstea marelui dirijor și compozitor născut în Ialomița, a devenit un concurs internațional. Cea de a 30 -a ediție a evenimentului muzical a adus pe scena din Slobozia 23 de concurenți din 7 țări. Nu este singura noutate pe care au pregătit-o organizatorii. Interpretarea liedului a fost păstrată doar pentru compozițiile lui Ionel Perlea, ediția din acest an având un format de operă. Concursul international de canto “Ionel Perlea” s-a desfășurat în perioada 27-29 mai, ultima zi fiind dedicată galei laureaților. În marea finală s-au calificat 10 concurenți din 6 țări ale lumii (30 MAI 2021).

Juriul, și el cu o componență internațională, a fost prezidat de faimoasa soparană Nelly Miricioiu stabilită în Marea Britanie. Premiul I al Concursului international de canto “Ionel Perlea” a revenit reprezentantului Coreei de Sud, tenorul Kyounghan Seo. Diploma și trofeul i-au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel.

Premiul al II lea a fost obținut de Diana Turturică din Republica Moldova. Diploma i-a fost oferită de dirijorul italian Alessandro Cedrone, membru al juriului și dirijor al orchestrei concursului.

Yurii Strakhov din Ucraina s-a clasat pe locul al treilea. Tânărul bariton de doar 19 ani a primit diploma din partea sopranei Florența Marinescu.

Au fost oferite și două premii de popularitate. Contratenorul Alexandru Costea a fost votat de publicul care a urmărit concursul online, iar Lara Rainho, reprezentanta Portugaliei, a fost desemnată favorita publicului din sală.

Ceilalți finaliști au primit premii speciale constând în contracte de colaborare cu Centrul Cultural “Ionel Perlea”, Opera Brașov și Opera Națională Română Timișoara, în stagiunea 2021-2022. Evenimentul muzical a fost organizat de Consiliul Județean Ialomița prin Centrul Cultural “Ionel Perlea”, valoarea premiilor în bani fiind de aproximativ 5.000 de euro.

Cultura, Stiri