Restaurarea icoanelor din Biserica de lemn, un test de răbdare și pricepere

Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din Slobozia, monument istoric cu o vechime de trei secole, aflată în proprietatea Consiliului Județean Ialomița este în plin proces de restaurare și conservare. Investiția de peste 3 milioane de lei din fonduri europene prevede ample lucrări de consolidare a structurii de lemn, refacerea acoperișului și restaurarea mobilierului. Odată cu lăcașul de cult sunt restaurate și cele 27 de icoane din interior. Procesul, început în toamna anului trecut, este unul complicat și de durată, care necesită multă răbdare și pricepere. Mai întâi se stabilește diagnosticul fiecărui obiect de cult, iar apoi icoanele sunt curățate cu mare grijă. Timpul, praful, umezeala, fumul sau mucegaiul și-au pus amprenta asupra lor. Icoanele, unele vechi de două și chiar trei sute de ani, sunt intr-o stare avansată de degradare și de aceea fiecare icoană necesită zeci de ore de muncă minuțioasă din partea specialiștilor pentru a fi readuse la viață.

Trecerea timpului a afectat suportul de lemn pe care au fost pictate icoanele. Consolidarea acestuia este una dintre cele mai migăloase operațiuni. Se lucrează pe suprafețe de doar câțiva milimetri. Găurile de carii sunt opturate una câte una.Pentru o singură icoană specialiștii lucrează chiar și câteva săptămâni.

Fără aceste intervenții, obiectele de cult ar fi fost distruse în timp. Pas cu pas, icoanele sunt vindicate iar viața lor este prelungită.

Refacerea culorilor originale ale picturii este altă muncă de artă și precizie.

Lucrările vor fi finalizate în vara anului 2022. Altare ale credinței și spiritului românesc, icoanele vor avea, la final, strălucirea de altă data și vor duce mai departe, peste timp, rugăciunile și speranța noastră în Dumnezeu.

Administratie, Cultura, Stiri