Pictorița eroină își vinde tablourile pentru a trăi

Pentru Casiana, o adolescentă de 16 ani din Moldoveni, Ialomița, prima zi de școală printer dascăli și colegi va rămâne mereu un vis neîmplinit. O boală genetică rară a împiedicat-o să intre vreodată într-o sală de clasă, să aibă o colegă de bancă sau să meargă în parc cu prietenele. Acum pictează, iar tablourile ei sunt vândute la licitație pentru a face rost de medicamentul care o ține în viață. 24.000 de dolari, atât costă o lună de viață pentru Casiana.

Avea doar 4 luni când părinții ei au aflat că micuța suferă de o maladie fără leac: fibroză chistică. Au urmat sute de analize, teste și tratamente și săptămâni întregi prin spitale, iar fiecare zi era o victorie a vieții. Orice răceală banală pentru Casiana putea însemna sfârșitul.

Din cauza bolii n-a putut merge nici măcar o singură zi la școală. A învățat la domiciliu. Acum este elevă în clasa a X a la Liceul de Arte “Ionel Perlea” din Slobozia. A terminat primul an de liceu cu cea mai mare medie din clasă. Însă mereu și-a dorit să intre într-o sală de clasă și să aibă o colegă de bancă.

Cu timpul, boala i-a afectat grav plămânii, care s-au degradat continuu. Fiecare respirație era pentru Casiana un efort dureros, iar trupul firav îi era epuizat de tusea puternică.

Tocmai când nu mai exista nicio speranță, un medicament de ultimă generație i-a salvat viața Casianei. Fetița, care toata viața ei a purtat mască, poate acum să zâmbească pentru prima dată fără teama că va fi sufocată de tuse.

Tratamentul pentru o lună costă însă 24.000 de dolari, iar veniturile familiei sunt departe de a putea acoperi costurile uriașe. Însă Casiana își dorește să trăiască, are vise și mai ales speranță. Talentul înnăscut la desen a apropiat-o în zilele lungi de singurătate de pictură. Tablourile, în care pune o parte din sufletul și inocența sa, sunt expuse în expoziții cu vânzare. Așa încearcă să adune în fiecare lună banii pentru medicamentul care îi oferă acum o viață aproape de normalitate.

Boala de care suferă Casiana este una extrem de rară. În România au fost diagnosticate cu această maladie aproximativ 500 de persoane.

Social, Stiri