Amintiri din război povestite de veterani

După aproape 8 decenii de pace, omenirea este din nou amenințată de război. Generații întregi s-au născut și au trăit fără această amenințare, însă, cei mai vârstnici își amintesc de vremurile când țara a fost devastată de război iar apoi ocupată de sovietici.

Gheorghe Gheorghe din comuna Traian, Ialomița, avea 12 ani când războiul a ajuns pe teritoriul României, în 1944. Era doar un copil atunci, însă își amintește cu durere de cruzimea soldaților ruși care semănau teroare prin satele din Bărăgan pe unde treceau.

Constantin Stoica a implinit de curând 101 ani. Este din satul Marsilieni. A facut parte din Regimentul 11 Vânători de Munte în Al Doilea Război Mondial. Avea 24 de ani. A luptat pe front, iar rușii i-au fost camarazi de arme. A uitat multe din lunga sa viață, nu însă și perioada de pe front, când soldații sovieticii îi foloseau pe militarii români drept carne de tun în prima linie a frontului.

A luptat în muntii Tatra, de unde , apoi, s-a intors pe jos până acasă. A trăit vremuri cumplite, când războiul semăna moarte și disperare peste tot, iar credința în Dumnezeu era tot ce le rămăsese oamenilor. Acum a văzut la televizor că iarăși e război și că rușii sunt gata să ocupe Ucraina. Nea Costică spune că va fi mult mai rău decât în urmă cu 77 de ani, pentru că acum rușii dețin arme mult mai periculoase.

Social, Stiri