Ziua grâului în Bărăgan – ediția a II-a

“Ziua Grâului în Bărăgan” a adunat pe ogoarele fermei Telehuz Agriserv din Mărculești peste 400 de fermieri. Evenimentul, aflat la cea de a doua ediție, a fost organizat de Asociația Producătorilor de Porumb din România în colaborare cu Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița. Nu mai puțin de 30 de companii de semințe, produse pentru protecția plantelor și utilaje agricole au participat la sărbătoarea grâului. Fermierii estimează însă în acest an o producție la jumătate comparativ cu 2021, când s-au înregistrat în medie 8 tone de grâu la hectar.Plantele au suferit din cauza secetei și nu s-au putut dezvolta în condiții optime. Potrivit specialiștilor, deficitul de apă în sol este de 160 litri pe metrul pătrat.

Au fost prezentate 56 de soiuri de grâu și orz de ultimă generație, semănate în aceleași condiții. Testul principal pe care trebuie să-l treacă plantele este cel al secetei.

Partener principal al evenimentul a fost societatea Corteva Agriscience.

Anul acesta vom avea grâu mai puțin și mai scump. Producția scăzută, prețurile mari la îngrășăminte și carburanți, dar și războiul din Ucraina, au făcut ca prețul la grâu să crească aproape cu sută la sută.

Economic, Stiri