Festivalul medieval “La Casa Tudorii” – ediția a X-a

Bucatele preparate după rețete medievale au fost vedetele festivalului culinar “La Casa Tudorii”. Evenimentul gastronomic, care poartă numele mamei domnitorului Mihai Viteazul, organizat pe situl arhelogic al orașului unde istoricii spun că s-a născut voievodul, a adunat mii de oameni. Bucătari iscusiți au pregătit mâncăruri după rețete de pe vremea domnitorului. Oaia haiducească, vițelul la ceaun, berbecuți la proțap și pâine din gutui au fost doar câteva dintre cele mai apreciate de pofticioși. (8-9 OCTOMBRIE 2022).

Pe situl arheologic de lângă Giurgeni, ceaunele au dat in clocot toată ziua, iar bucătarii abia au făcut față valului de pofticiosi.

Atmosfera medievală a fost completată de costumele de epocă. Soldați valahi și ieniceri otomani s-au luptat ca odinioară pentru supremație în zona Dunării.

Cea mai grea misiune a avut-o juriul. Peste 400 de rețete , de la mâncăruri calde, la produse de patiserie și conserve au fost degustate și apreciate de membrii juriului, iar cele mai vechi, autentice și delicioase, au fost răsplătite cu premii.

Trofeul festivalului a revenit echipajului “Muntenașii” din comuna Munteni-Buzău și a fost acordat pentru originalitatea prezentării și calitatea produselor culinare.

Anul acesta, festivalul aflat la a 10 a ediția a durat două zile. Mii de oameni au putut gusta din bucatele cu specific ialomițean, au ascultat artiști renumiți, au dansat și s-au bucurat de spectacole de calitate.

Cultura, Eveniment, Stiri